Discussieavond Baarnse Feniks Vuur in het Cultuurhuis

Ruim 70 deelnemers op levendige avond Stichting Baarnse Feniks

Een zeer mooie opkomst voor de eerste discussieavond van Stichting Baarnse Feniks.

Marijke Mensink trapte, namens het bestuur, de avond af met een statement over de wederopstanding van de bibliotheek, en de potentiele kracht van een multifunctioneel Cultuurhuis.

Tweede inleider was Erick Kloos

Als retaildeskundige bij internationale winkelketens vertelde hij dat een Centrum alleen functioneert als het multifunctioneel is en trekkers van formaat heeft aan weerszijden van het kerngebied. Natuurlijk is de huidige winkelstraat te lang en moet er hoognodig ingegrepen worden. De huidige locatie van de Speeldoos is zeer ongeschikt en draagt op geen enkele manier bij aan een levendig centrum.

Het eventuele parkeerprobleem is er volgens Erick Kloos nauwelijks: mensen lopen met gemak ca. 400 m. naar een winkel of cultureel centrum. Dus is ook de afstand tussen Laanplein en Brink goed overbrugbaar én een winst voor de Laanstraat.

Tot slot rekende hij voor dat de kosten voor een nieuw centraal gelegen Cultuurhuis niet meer dan ca. 1,5 miljoen euro hoger zullen zijn als het uitbreiden en voortdurend renoveren van de huidige Speeldoos.

De derde inleider was Bert Kranendonk

Hij vertelde wervelend over de plannen om Baarn tot Escher dorp om te toveren.

Hij nam de aanwezigen mee naar de toekomstige tijd met een geïntegreerde beleving van Escher-kunst door Baarn, maar ook in verbinding met Den Haag en Leeuwarden, plaatsen, die in het werk van Escher belangrijk waren en zijn.

Er zijn 3 plannen, die tezamen tot de Escher beleving in Baarn zullen leiden:

  • Escher binnenstebuiten: van Studio Lieke Kranendonk, Gerda Hoekveld, Binnenhuis Scheltinga, van Diest Ontwerp
  • In de voetsporen van Escher: van Wennekes Office for Imagination & Livingstory
  • Escher Beleefcentrum: van Studio Bosgra & Kranendonk Experience.

Met de langjarige realisatie van deze plannen gaat Baarn er een trekker van (inter)nationale allure bij krijgen!! Daarbij is een goede samenwerking met het zo gewenste Cultuurhuis in het Centrum volgens Bert Kranendonk echt noodzakelijk.

Truus Bakker (vrijwilliger bij Baarnse Feniks) organiseerde de brainstorm sessie.

Aan negen tafels werd door de ruim 70 deelnemers gediscussieerd over het cultuurhuis., over de gewenste kracht van de invulling en de financiering. Ideeën te over.

Vooral multifunctioneel!! Voor jong en oud en voor alle groeperingen in de baarnse gemeenschap. Het moet een ankerpunt of huiskamer worden. Dan gaat Baarn weer leven.

De ingebrachte ideeën worden op korte termijn uitgewerkt, teruggekoppeld en gebruikt in de gesprekken met de politici en belanghebbenden.

Deelnemers aan de avond werden gevraagd om een vrijwillige bijdrage in het Feniksbakje te doen, zodat de kosten voor de avond voor de stichting beperkt zouden blijven. Gelukkig hebben velen hieraan ook gevolg gegeven.

Tags: geen tags

U kunt niet reageren.