De Cammeleur, jeugdbieb & mini podium

Sprankelend cultuurhuis is grote aanwinst voor het centrum

Afgelopen periode heeft de Stichting Baarnse Feniks een onderzoek naar bestaande cultuurhuizen uitgevoerd. 

Het ene cultuurhuis ademde de sfeer uit van een huiskamer, waar voor iedereen een plekje was. Het andere Cultuurhuis was een open, sportief en ruim ontmoetingspunt voor jong en oud. Weer een ander voelde als, een elegant, warm hart van het dorp, de nieuwste was een bedrijvig, licht en zeer multifunctioneel ontmoetingscentrum met een prachtig theater, grand-café, bibliotheek en ruimte voor tenminste 40 verenigingen. 

Het was bijzonder om te zien dat ieder Cultuurhuis de sfeer van de eigen plaats uitademde. 

De cultuurhuizen waren allen van ca. 8.30 tot ca. 23.00 uur geopend. Boeken lezen, lenen en terugbrengen was dus van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat mogelijk. 

Alle bibliotheken waren verspreid door het hele pand, overal waren vergaderruimten, werkplekken, zithoeken en alle ruimten werden goed en creatief gebruikt. 

In een cultuurhuis lag het accent op sport. Een ander cultuurhuis bood ook plaats aan een gemeentelijk loket, een loket Welzijn, een geldautomaat of een toeristisch informatiepunt. 

De geboden mogelijkheid van vrije expressie door middel van muziek, dans, toneel, cabaret en handvaardigheid maakte het steeds een sprankelend geheel. 

In alle cultuurhuizen bestond de mogelijkheid ruimtes van de verschillende functies af te scheiden, maar allen hadden gekozen voor openheid en zichtbaarheid. Door eigen hoeken te creëren was er toch een vorm van beslotenheid. 

Ieder bezocht cultuurhuis beschikte over buitenruimtes en terrassen. 

Er is steeds één vormtaal, één uniforme uitstraling voor alle gebruikers, waardoor de verschillende functies ook makkelijk in elkaar overlopen. 

De bevolking was trots op hun cultuurhuis en maakte er veel gebruik van. 

Het aantal voetstappen in de verschillende cultuurhuizen was na realisatie overal substantieel toegenomen. Vaak met meer dan 50%. 

Ieder cultuurhuis had een (bijna) professionele horecavoorziening. 

De cultuurhuizen lagen, op één na, alle in het centrum van de plaats en hadden zeker een positief effect op de levendigheid, waardoor een kruisbestuiving met de winkels in het centrum was ontstaan. 

In de cultuurhuizen zijn veel enthousiaste vrijwilligers werkzaam. 

Bij de totstandkoming van ieder cultuurhuis werd het proces steeds snel vlot getrokken nadat de doelstellingen en de meerwaarden (ook immaterieel) waren vastgesteld. 

De directeur/coördinator heeft overal een zeer belangrijke verbindende en stimulerende functie. 

Het is ons duidelijk geworden, dat je eerst moet weten wie en wat je in je centrum wilt hebben, hoe de samenwerking vorm krijgt en welke sfeer je voor ogen hebt voordat je aan het ontwerpproces kunt be-ginnen. 

Overigens hebben we natuurlijk nergens zo’n mooie Brink gezien als in ons eigen Baarn. 

De bezochte cultuurhuizen: 

  • Dongen (26000 inwoners), de Cammeleur (open sinds 2018) 
  • Olst/Wijhe (16000 inwoners), Holstohus (open sinds 2005, interne renovatie 2019) 
  • Laren (11000 inwoners), Brinkhuis (open sinds 2012) 
  • Eemnes (9000 inwoners), Huis van Eemnes, (open sinds 2020) 
Tags: geen tags

U kunt niet reageren.